Anssi Koskinen in memoriam

Anssi Koskinen, eräs Tampereen jääkiekkomaineen luojista, kuoli 26.11.2016. Hän oli 87-vuotias.

Pitkäaikaisen uransa urheilun, erityisesti jääkiekon parissa Anssi Koskinen teki KOOVEEN (ent. TK-V) riveissä. Saadessaan 23.9.1936 yhden markan jäsenmaksua vastaan seuran jäsenkirjan numero 223 Anssi tuskin tiesi, kuinka vaiherikkaan tien urheiluseuran vaikuttajana hän tulisi kulkemaan. Aluksi tietysti oli kokeiltava monia lajeja voimistelusta yleisurheiluun. Uuden lajin, jääkiekon, tultua seuran ohjelmaan nopea, mahdollisuuksia täynnä oleva peli tempaisi toiminnallisen nuoren miehen mukaansa. Anssi oli lujana puolustajana nostamassa Kilpa-Veljien joukkuetta Suomen Mestaruussarjaan 50-luvun alussa. Tämä paikallislehden sanoin ”ättriga backen”, ärhäkkä pakki, pelasi myös kauden 1950-51 Jönköpings Södran riveissä Ruotsissa, jossa jääkiekko oli vähintäänkin sotavuosien verran edellä suomalaista. Pelaajauransa jälkeen hän jatkoi valmentajana viisi kautta tuloksena seuran ensimmäiset kiekkomitalit: kaksi SM-hopeaa ja kaksi SM-pronssia. Jatkossa Anssi otti hoitaakseen seuran jääkiekkojaoston hallinnon useiksi vuosiksi. Vuoden 1968 Suomen mestaruus oli puheenjohtajalle hieno palkinto.

Anssi oli saanut maalta muuttaneilta vanhemmiltaan hyvän työmoraalin lisäksi sosiaalidemokraattisen maailmankuvan. Jo ennen yli puolen vuosisadan mittaista työuraansa Anssi kauppasi kastematoja Mustalahden satamassa, voikukanjuuria sota-aikana ja KOOVEEN piikkiin arpoja. Hän työskenteli – lukuun ottamatta kauppakoulua vuosina 1946-1948 – katkeamatta 13-vuotiaasta 65-vuotiaaksi, ajoittain kahdessakin paikassa samaan aikaan. Turvattu työpaikka ei silti ollut ensisijaisen tärkeä asia, vaan hän jätti useammin kuin kerran – itse asiassa lähemmäs kymmenen kertaa – taakseen varman työn aloittaakseen epävarmemmassa mutta astetta paremmassa paikassa. Hän aloitti juoksupoikana ja konttoriapulaisena, erikoistui ennen pitkää myynti- ja mainostyöhön, ja vuonna 1957 Kansan Lehti palkkasi KOOVEESTA tutun miehen osittain provisiopalkalla mainospäällikökseen. Seuraavien neljän vuoden aikana lehden ilmoitustulot kasvoivat huimat 50%. Syntyi erikoinen tilanne mainospäällikön ansaitessa ennen pitkää päätoimittajaa enemmän, ja niinpä mies alkoi tähytä palkanalennusta välttääkseen uutta työpaikkaa.

Anssi Koskinen oli mieleltään, taidoiltaan ja tarmoltaan ”myynti- ja mainosmies”. Hän muun muassa toi kotimaan urheilun varainhankintaan kaukalo- ja pelipaitamainokset, jotka nähtiin ensi kerran KOOVEEN peleissä Koulukadulla. Pioneeritoiminta jatkui freelancer-urheilutoimittajana 1960-luvun alkupuoliskolla Anssin Tamvisiolle/TV 2:lle kehittämässä Lätkäruudussa. Urheilukuvastimen nimellä alkanut ohjelma, joka käsitteli muitakin lajeja kuin vain jääkiekkoa, nähtiin ennen pitkää viikoittain lähes maanlaajuisesti, ja suosittu 15-minuuttinen tekivät Anssista tutun kasvon vuosiksi eteenpäin. TV-ura huipentui jääkiekon MM-kisoihin Tampereen uudessa Jäähallissa vuonna 1965, jolloin kaksi Anssia, Koskinen ja Kukkonen, yhdessä Juha Jokisen kanssa selostivat pelejä kiekkokansalle ympäri valtakunnan. Tunnettuudesta ei ollut haittaa sen enempää KOOVEEN asioiden kuin oman työurankaan edistämisessä.

Vuoden 1961 alussa Anssi julkaisi Helsingin Sanomissa kaksipalstaisen työnhakuilmoituksen otsikolla ”Onko liiketoimintanne lamassa Tampereella?” – nimimerkkinä oli Tarmoa ja ideointia riittää. Vastauksista hän valitsi Oy Lindell Ab:n ja toimi seuraavat 20 vuotta yrityksen piiriedustajana ja myyntipäällikkönä. Nelilapsisen perheen isä ei edes harkinnut lähteä työn perässä muualle.

KOOVEEN monien lajien varainhankintaa edistämään perustettiin 1964 KOO-VEE:n Tuki ry. Anssi oli mukana voimahahmona kaikessa, perustamassa, johtokunnassa, ideoimassa ja toteuttamassa pieniä ja suuria hankkeita. Ehkä mieleenpainuvin toteutus oli Anssin saunassa saaman oivalluksen idusta kasvaneet Lomamessut vuosina 1966-1979, ensimmäiset laatuaan valtakunnassa. Hän toimi taloudellisesti hyvin menestyneiden messujen näyttelytoimikunnan puheenjohtajana alusta loppuun.

Anssin työura kulminoitui 50-vuotisjuhlan kynnyksellä oman kiinteistönvälitysliikkeen perustamiseen. Ajankohta oli otollinen, koko 1980-luvun kestänyt nousukausi näkyi myös kiinteistömarkkinoiden tasaisena kasvuna. Vuosikymmenen vaihtuessa ajatkin muuttuivat: idänkauppa kuihtui ja kasinotalous ratkesi pankkikriisiksi, mikä lamautti myös kiinteistökaupan. 1990-luvun alkupuolta Anssi ei mielellään muistellut, siinä määrin kovia ne vuodet olivat yrittäjälle. Perusoptimistisen miehen tulevaisuudenusko ja terveyskin joutuivat tuolloin koville, mutta perheen sekä ohitusleikkauksen ja tahdistimen avulla siitäkin selvittiin. Eläkevuosien myötä alkoivat työstä luopumisen ja uusien elämänsisältöjen löytämisen vuodet. KOOVEE säilyi kuvioissa vanhaan tyyliin. Matkailu vei Anssin ja Maj-Lis -vaimon maailmalle aina Australiaa myöten. Viime vuosina matkat suuntautuivat Espanjaan ja Viroon elämän tahdin hidastuessa hiljalleen. Kesämökillä jatkui silti metsän harvennus, kalastus ja monet muut puuhat loppuun saakka.

Anssi näki lastensa löytävän paikkansa yhteiskunnassa ja seurasi kiinnostuneena, miten lastenlapset etsivät omaansa maailmalta. Lapsenlapsenlapsiakin ehti papalle siunaantua. Rakkaus urheiluun periytyi jälkipolville ja Anssi kävi viime vuosiin saakka peleissä suvun vesoja kannustamassa.

Luonnostaan tiedonhaluisena ja aina eteenpäin katsovana Anssi etsi ehdottomien näkemysten sijasta uusia näkökulmia, tuoreita ideoita, rakentavia ja sovittelevia lähtökohtia. Elämän varrella luodun monitahoisen suhdeverkoston ansiosta löytyi jokaiseen tehtävään, ongelmaan ja hankkeeseen sopivia tekijöitä, rahoitusta, tiloja, kannusteita – mitä milloinkin tarvittiin työpaikoilla, KOOVEESSA, perheen parissa tai muuten.

Anssi Koskinen, kunnon mies, Suomen Jääkiekkoleijona numero 191, käytti viimeiseksi jääneen puheenvuoronsa seuran asioissa KOO-VEE:n Tuki ry:n vuosikokouksessa 27.10.2016.

Ismo Koskinen

Pekka Viitanen, KOOVEE ry kunniapuheenjohtaja

 

anssi_koskinen_1964

2003-01-29 Tampere TŠnŠŠn.JŠŠkiekkomuseo.Kuvassa Anssi Koskinen.MK